< Tilbake til artikler

De store trendene innen teknologi fra ISE 2018

Forrige uke deltok vi i Edumax på ISE, Integrated Systems Europe, en av de største teknologimessene i Europa. 15 store haller er fylt til randen av både store og små leverandører og produsenter fra hele verden, der alle kjemper om å stjele fokuset til de besøkende.

Amsterdam har lenge vært en av de store knytepunktene for handel og global merkevare. Inne på en av europas største arenaer, RAI Amsterdam, samles det hvert år mennesker fra hele verden med interesse for teknologi og systemer. Det er hard konkurranse fra store aktører som Sony, Samsung og Vivitek, men også små, ukjente selskaper tar sin plass i RAI i håp om å slå igjennom med sin teknologi.

Selv om det er hundrevis av selskaper, er det noen produkter som går igjen hos samtlige produsenter, store og små. Vi har skrevet litt om vår erfaring.

Digital Signage trenger ikke bare være en skjerm på vegg

Digital Signage er fortsatt kongen

Digital Signage eller digital skilting var en av de store fokusområdene i fjor, men kanskje enda mer i år. Både programvare og hardware-leverandører viser et økt fokus på løsninger for digital skilting i enkle- eller mer spektakulære sammensetninger.

I år ser vi flere aktører som fokuserer på interaktiv skilting med både kameraer og touch- der brukeren ikke lenger er passiv, men heller en aktiv konsument som kan påvirke innholdet på en eller flere måter. Det er kommet mange flere aktører på banen og mange av disse klarer å levere løsninger av høy kvalitet. På grunn av dette ser vi at de største aktørene prøver å finne nye løsninger knyttet til digital signage.

 

Nye løsninger med Digital Signage

Flere aktører viste frem «object recognition» der man kunne legge noe på et interaktivt bord, som da gjenkjente objektet som var på. Da vi prøvde fikk vi litt variert resultat.

Finlux / Vestel viste frem en Digital Signage skjerm som tilsynelatende kunne bli kontrollert med synet. Her kunne man bruke synet til å navigere på skjermen og blunke for å trykke. Denne er nok best når det ikke er ti personer som ser på skjermen samtidig.

For retail bransjen er det kanskje interessant med interaktive speil, som viste bilder på en skjerm, samtidig som man kunne se seg selv. Vi synes at dette var best når den interaktive delen kun viste seg på siden av skjermen. Det var noe forstyrrende å ha tekst i ansiktet hele tiden.

Fra Finlux / Vestel sin stand på ISE 2018

Løft et produkt fra bordet, få informasjon på skjermen

Flere aktører viste frem signage-skjermer som ble aktivert av at man løftet et objekt, eller tar på et produkt- for eksempel et klesplagg. Når produktet ble løftet, viste skjermen informasjon om det samme produktet og gikk tilbake til sin opprinnelige visning når produktet ble lagt tilbake. Interessant løsning men her må man tenke litt på hvordan det gjøres i praksis. Dette er kanskje ikke best egnet i butikker der man løfter produkter hele tiden, for eksempel.

Utviklingen er godt på vei- og fokuset har tydelig vokst. Det blir spennende å se hvor dette tar veien videre.

Vivitek og Delta Electronics samler seg på årets ISE i Amsterdam

Projektorer heller mot laser, men er ikke normen enda

Projektorer er som regel projektorer. I år ser vi at flere har fokuset på laserprojektorer og lyssterke projektorer. Vanlige projektorer er fortsatt mest vanlig å se på ISE, men det er en økning i laser. Vi tror at dette vil bli større når laserprojektor-teknologi blir billigere.

Vivitek har i år slått sammen standen sin med Delta Electronics og viste frem både digital signage, LED-vegger og gigantiske projektorer. I taket viste de frem edge-blending av DU8090 noe som ga et ganske spektakulært bilde (ikke minst stort). Edge-blending gir projektorene muligheten til å samspille og skape et stort, sømløst bilde.

Annet enn dette så vi ikke så mye som vi tror vil forandre verden i projektorteknologi. Det er kanskje ingen overraskelse at de man så best var de med størst plass - forksjellen er at mange av disse flatene ble byttet ut med LED-vegger fremfor projektorer.

De sparte ikke på projektorkraften. Her ser du edge-blending i aksjon hos Vivitek / Delta

Størrelse er ikke lenger noen begrensning for LED … men det er kanskje prisen

Skjermleverandørene viste frem gigantiske vegger og skjermer i helt enorme størrelser. Sony beviste med sin ____ vegg, at størrelse ikke trenger å gå ut over kvalitet og skarpet. Selv om produsentene klarer å lage skjermer i store størrelser, er det nok ikke for alle. Prislappen på denne skjermen er nok ikke noe man skal se på uten å sette seg ned først.

Ikke Sony-skjermen... men disse var store nok.

ISE er alltid spennende og lærerikt. Det gir en god indikator for hvor teknologien utvikler seg, og tar pulsen på innovasjon innen AV over hele verden. De små aktørene på messen overrasker stadig med gode produkter og løsninger – samtidig må man velge å ignorere noen av produktene med litt lavere kvalitet. Vi anbefaler alle som jobber med AV eller teknologiske løsninger å ta turen innom ISE 2019, det er en opplevelse. (red.anm: husk gode sko …)

 

 

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
< Tilbake til artikler